24 maja br. w Zespole Parkowo-Pałacowym w Działoszynie odbył się Nadwarciański Festiwal Ludowy. Organizatorami tego wydarzenia byli: Regionalne Centrum Rozwoju Kultury i Turystyki oraz Łódzki Dom Kultury. Nadwarciański Festiwal Ludowy to projekt współfinansowany ze Środków Unii Europejskiej. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wniosek o realizację został złożony do Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi z programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach działania „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów”.
Przedsięwzięcie wsparli również lokalni przedsiębiorcy:
– Nadwarciański Bank Spółdzielczy w Działoszynie
– Firma Stehcemp z Pajęczna
– Zakład Produkcyjno-Handlowy „Admat Pol” z Działoszyna
– Sklep Rolno-Przemysłowy Grażyna Tkaczyńska z Działoszyna
– Zakład Usługowo-Handlowy „Zbyszko” z Trębaczewa.
W ramach Festiwalu odbył się 2.Miedzypowiatowy Przegląd Kapel i Zespołów Śpiewaczych, Konkurs Kulinarny „Pierogowe szaleństwo” oraz warsztaty koronkarskie, malarskie, rzeźbiarskie, decoupage i bibułkarskie. Festiwal urozmaicały też stoiska z pracami rękodzielniczymi: robótkami szydełkowymi, pracami bibułkarskimi, obrazami, rzeźbami itp. Można było posmakować pysznych pierożków, ciast i innych tradycyjnych potraw przygotowanych przez regionalne stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich. Używając wyobraźni można też było przez chwile znaleźć się we Francji za sprawą wystawy fotograficznej Danuty Koniecznej-Malatyńskiej zatytułowanej „Francja w moim obiektywie”.
W Przeglądzie wzięło udział 18 zespołów śpiewaczych, 3 kapele, 11 solistów oraz 4 osoby w kategorii Mistrz-uczeń z sześciu powiatów województwa łódzkiego: pajęczańskiego, wieluńskiego, wieruszowskiego, sieradzkiego, łaskiego i radomszczańskiego. Powiat bełchatowski nie był reprezentowany podczas 2. Międzypowiatowego Przeglądu Kapel i Zespołów Śpiewaczych. Najliczniej reprezentowany był powiat wieluński i sieradzki.
Jury w składzie:
Ewa Sławińska–Dahlig – muzykolog, instruktor Łódzkiego Domu Kultury
Tomasz Spychała – kierownik działu etnograficznego w Muzeum Ziemi Wieluńskiej
Małgorzata Dziurowicz-Kaszuba – etnograf współpracujący z Łódzkim Domem Kultury
Edward Warzycha – działoszyński kronikarz i emerytowany nauczyciel muzyki
oceniało przede wszystkim: zgodność repertuaru z tradycją regionu, sposób i styl wykonania (poprawność gwarową), wyraz artystyczny prezentacji, strój zgodny z tradycją regionu.
Komisja przyznała następujące nagrody i wyróżnienia:
W kategorii: Zespoły Śpiewacze
I miejsce:
Grupa Śpiewacza Zespołu Obrzędowego z Chojnego
Kapela Ludowa i Zespół Śpiewaczy „Dukat”
Zespół Śpiewaczy „Jankowskie Wolanki”
Ludowy Zespół Śpiewaczy „Jezioranki”
Zespół Folklorystyczny w Popowicach
Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy z Ożarowa
Zespół Śpiewaczy „Włościanie”
Zespół Śpiewaczy „Trębaczewianie” grupa żeńska
II miejsce:
Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy „Kliczkowianki”
Zespół Śpiewaczy „Znad Swędrni”
Zespół Śpiewaczy „Lipniczanie”
Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy „Opojowianie”
III miejsce:
Zespół Śpiewaczy Biała
Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy Naramice
Zespół Śpiewaczy „Sokolniki”
Wyróżnienie:
Zespół Śpiewaczy „Dębinianki”
W kategorii: Kapele
I miejsce – Sieradzka Kapela Ludowa
II miejsce – Kapela Ludowa „Znad Swędrni”
III miejsce – Kapela Ludowa „Lututowianie”
W kategorii: Soliści – śpiewacy
I miejsce:
Martyna Kramarczyk
Agata Woźniak
Janina Świniarska-Kosowska
II miejsce:
Maria Bakowicz
III miejsce:
Dorota Pęcherz
Mirosława Kiczka
Wyróżnienia:
Monika Retecka
Wanda Owczarek
Ponadto przyznano nagrody:
Marta Cicha – mistrz i Klaudia Klimczak – uczeń
Wanda Majtyka – mistrz i Edyta Browarna – uczeń
Do udziału w 48 Ogólnopolskim Festiwalu Kapel i Śpiewaków w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą Komisja Konkursowa wytypowała następujących uczestników:
– w kategorii Zespołów Śpiewaczych: Zespół Śpiewaczy „Jezioranki” oraz Zespół Śpiewaczy „Jankowskie Wolanki”
– w kategorii Kapele: Kapelę Ludową „Znad Swędrni”
– w kategorii Mistrz-uczeń: Martę Cichą i Klaudię Klimczak
– w kategorii Soliści – śpiewacy: Janina Świniarska-Kosowska
W konkursie kulinarnym wzięło udział 6 grup (kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń), które serwowały pierogi m.in. ze szpinakiem i kurczakiem, z kaszą gryczaną i wątróbką drobiową, jak też pierogi z farszem tradycyjnym z kapusty, grzybów i mięsa.
Komisja w składzie: Tomasz Markuszewski – właściciel restauracji „Tomi” w Działoszynie, Jolanta Lipka – szef kuchni w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Działoszynie, Mariola Gajęcka – miłośnik kuchni polskiej przyznała następujące miejsca:
I miejsce: Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Trębaczew (gmina Działoszyn)
II miejsce: Stowarzyszenie Liga Kobiet Kreatywnych w Szczytach (gmina Działoszyn)
III miejsce: Stowarzyszenie Nasza Przyszłość (gmina Brzeźnio)
Za pomoc przy organizacji Festiwalu organizatorzy dziękują:
Wójtowi Gminy Strzelce Wielkie Januszowi Komarowi, Firmie UKPOL Krzysztof Bednarek z Pajęczna pracownikom i wychowankom Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Działoszynie, młodzieży z Zespołu Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie w Działoszynie, pracownikom Gminnej Biblioteki Publicznej w Rząśni oraz pracownikom Urzędu Gminy w Rząśni.